O VAJATIMA

Na samo osam kilometara od Guče, u dragačevskom selu Gornja Kravarica, smešteni su “Vajati” – kompleks savremeno opremljenih apartmana sa četiri zvezdice, koji svakom gostu pružaju utočište i daju priliku za istinski odmor.
Besprekorno čisti travnjaci, stotine saksija sa najrazličitijim vrstama cveća, fontana na sredini dvorišta – čine “Vajate” pravom oazom.
.
Na šest hektara imanja smešteni su: bazeni za decu i odrasle, sportski tereni, dečije igralište, a u izgradnji je i SPA centar…

U okviru domaćinstva nalazi se i drvena terasa (veranda), koja prima do 200 ljudi i idealna je za organizaciju svadbi, …

Više informacija »

Geografske informacije »

[16.04.09.]
DRAGAČEVO

U samom srcu Zapadne Srbije, ugnjezdilo se lomno Dragačevo. Po mnogima to je najživopisniji kraj Srbije, odavno poznat kao “mala Švajcarska”. Smešteno u njedrima veličanstvenih čuvara-planina: Ovčara, Jelice, Troglava i Golupca, između kojih se provlači, u gornjem toku brza, a u donjem tiha – reka Bjelica.
Oblast Dragačeva prostire se između Čačka, Kraljeva, Ivanjice, Arilja i Požege na površini od 661 km2, i obuhvata 49 naselja, od kojih je 47 seoskih i dva gradska (varošice Lučani i Guču).
U ovaj kraj se može doći iz četiri pravca:
- preko Čačka i planine Jelice;
- …

Geografske informacije »

[16.04.09.]
SELO GORNJA KRAVARICA

Selo Gornja Kravarica nalazi se u opštini Lučani, u Dragačevu, na sedam kilometara od varošice Guče, a 160 kilometara od prestonice Srbije – Beograda.
Smešteno je u izvorišnom toku istoimene rečice, između Golupca, Drače i Krstaca, graniči se sa selima: Rti, Donja Kravarica i Mirosaljci.
Za nastanak imena Kravarica vezana je priča da su u današnjem selu Gornji Rti oko izvora jedne reke, goveda nalazila najbolju travu. Taj izvor na kome su se posle paše krave napajale, dobi ime Kravarica.
Pored reke koja ističe iz izvora, osnovano je selo koje se vremenom podelilo …

Geografske informacije »

[15.04.09.]
GUČA

Guča – svetska prestonica trube, nalazi se u srcu Dragačeva, na levoj obali reke Bjelice, na raskrsnici puteva od Čačka preko planine Jelice i Kraljeva preko sela Kaone.
Ova varošica, koja broji svega oko 3.000 stanovnika, opasana je sa svih strana brdima i šumama pa je prava oaza za one koji žele da pronađu mir.
Guča je postala nadaleko čuvena u svetu zahvaljući Saboru trubača koji se svake godine održava početkom avgusta. Zato nije ni čudno što će vas na ulasku u ovu varošicu (iz pravca Čačka) dočekati velika limena truba, kao …

Geografske informacije »

[15.04.09.]
LUČANI

Lučani se prvi put pominju 1476. godine. Izgradnjom Hemijske industrije “Milan Blagojević” Lučani (od 1948. do 1952. godine) počinje industrijalizacija u Dragačevu i formiranje varošice.
Popis iz 2002. godine beleži 4.309 stanovnika i 1.493 domaćinstava.
Od 1. januara 1963. godine Lučani su sedište opštine, a pre toga bilo je u Guči.
Uprkos brojnim kafićima raspoređenim u glavnoj ulici, ova varošica je tiho i mirno mesto.
Čist vazduh, gradski bazen, sportski tereni i fudbalski stadion “Mladosti” oduvek su privlačili sportiste i rekreativce.
CRKVA u Lučanima – izgradnja je započela početkom osamdesetih godina prošlog veka, a posvećena …

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
ČAČAK

Čačak jedan od najvećih i najznačajnijih ekonomskih, obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i sportskih centara Srbije.
Grad je smešten na obali Zapadne Morave, a od “Vajata” je udaljen oko 30 kilometara.
U vreme poslednjeg zvaničnog popisa Čačak je postao četvrti grad po veličini u središnjem delu Srbije sa 117. 072 stanovnika. Ispred njega su jedino Beograd, Niš i Kragujevac.
To je grad koji je poznat ne samo po kulturno-istorijskim spomenicima, muzejima, izložbama, velelepnoj prirodi u okruženju, već i po sjajnoj atmosferi i uzbudljivom noćnom provodu…
Burna istorija grada Čačka i okoline ostavila je za sobom brojne …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
OVČAR BANJA

Ovčar Banja smeštena je na samo 35 kilometara od “Vajata”, u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, u veoma živopisnom predelu. Pod zaštitom je države Srbije i spada u I kategoriju zaštićenih prirodnih dobara.
Nadmorska visina banje je 278 metara. Temperatura vode termalnih izvora banje 37,5° C i koristi se u terapijske svrhe. Lekovitost vode i njen značaj bili su poznati još u 15. veku. Indikacije za lečenje su: reumatizam, sportske povrede, degenerativne promene (spondiloza i artritis).
U ovu banju gosti dolaze ne samo zbog lečenja već i rekreativno. U tu svrhu se koriste bazen i …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
IVANJICA

Teritorija opštine Ivanjica nalazi se na jugozapadu Srbije, a od “Vajata” je udaljena oko 40 kilometara.
Varoš je nastala daleke 1833. godine po nalogu kneza Miloša.
Po površini je među najvećim opštinama u Srbiji od 1.090 kilometara kvadratnih, i po zadnjem popisu u njoj živi oko 36.000 stanovnika, a sam gradić ima oko 15.000 stanovnika.
Ivanjica je administrativni, kulturni i privredni centar opštine, a sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac čini Moravički okrug.
Ivanjica leži na obali reke Moravice, i nalazi se na nadmorskoj visini od 468 metara. Smeštena u ljupkoj dolini okruženoj …