Početna strana » arhiva

Tekstovi u kategoriji: S Vajatima kroz Srbiju

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
ČAČAK

Čačak jedan od najvećih i najznačajnijih ekonomskih, obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i sportskih centara Srbije.
Grad je smešten na obali Zapadne Morave, a od “Vajata” je udaljen oko 30 kilometara.
U vreme poslednjeg zvaničnog popisa Čačak je postao četvrti grad po veličini u središnjem delu Srbije sa 117. 072 stanovnika. Ispred njega su jedino Beograd, Niš i Kragujevac.
To je grad koji je poznat ne samo po kulturno-istorijskim spomenicima, muzejima, izložbama, velelepnoj prirodi u okruženju, već i po sjajnoj atmosferi i uzbudljivom noćnom provodu…
Burna istorija grada Čačka i okoline ostavila je za sobom brojne …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
OVČAR BANJA

Ovčar Banja smeštena je na samo 35 kilometara od “Vajata”, u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, u veoma živopisnom predelu. Pod zaštitom je države Srbije i spada u I kategoriju zaštićenih prirodnih dobara.
Nadmorska visina banje je 278 metara. Temperatura vode termalnih izvora banje 37,5° C i koristi se u terapijske svrhe. Lekovitost vode i njen značaj bili su poznati još u 15. veku. Indikacije za lečenje su: reumatizam, sportske povrede, degenerativne promene (spondiloza i artritis).
U ovu banju gosti dolaze ne samo zbog lečenja već i rekreativno. U tu svrhu se koriste bazen i …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
IVANJICA

Teritorija opštine Ivanjica nalazi se na jugozapadu Srbije, a od “Vajata” je udaljena oko 40 kilometara.
Varoš je nastala daleke 1833. godine po nalogu kneza Miloša.
Po površini je među najvećim opštinama u Srbiji od 1.090 kilometara kvadratnih, i po zadnjem popisu u njoj živi oko 36.000 stanovnika, a sam gradić ima oko 15.000 stanovnika.
Ivanjica je administrativni, kulturni i privredni centar opštine, a sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac čini Moravički okrug.
Ivanjica leži na obali reke Moravice, i nalazi se na nadmorskoj visini od 468 metara. Smeštena u ljupkoj dolini okruženoj …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
VRNJAČKA BANJA

Vrnjačka Banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji.
Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, u opštini Vrnjačka Banja u Raškom okrugu, a udaljena je od “Vajata” 70 kilometara.
Smeštena je između planine Goč i reke Zapadna Morava.
Na Vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od 2 do 4. veka Rimljani su izgradili svoje lečilište i oporavilište “Aquae orcinae”.
Sadašnje ime Vrnjačka Banja je dobila po selu Vrnjci gde su mineralni izvori i pronađeni. Eksploatacija izvora je počela još 1970 godine. Raspolaže sa sedam mineralnih izvora.
Vrnjačka Banja je poznata po lečenju šećerne bolesti, …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
SLATINSKA BANJA

Slatinska banja se nalazi u selu Slatina koje je udaljeno 17 kilometrara jugoistočno od Čačka, a 35 kilometara od “Vajata”.
Voda je izuzetno lekovita i spada u red sumporovitih voda. U terapiji se koristi za lečenje pre svega kožnih oboljenja i reumatizma.

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
BEOGRAD

Domaćini “Vajata” su u svoju ponudu uvrstili i posetu Beogradu, kako bi se gosti koji to žele upoznali sa lepotama srpske prestonice.
Beograd se nalazi na raskrsnici puteva Istočne i Zapadne Evrope, na Balkanskom poluostrvu. Prema podacima iz 2005. godine, na široj teritoriji Beograda živi 1.732.400 stanovnika.
Uže područje Beograda, urbani deo, obuhvata površinu od 36 km2, a ukupna teritorija grada iznosi oko 322 km2.
Kao rezultat burne istorije, u Beogradu vekovima žive mnoge nacije, a većinsko stanovništvo su Srbi pravoslavne vere (90 odsto).
Ono što krasi ovaj grad jesu brojni kulturno-istorijski spomenici, muzeji, …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
GORNJA TREPČA

Na 18. kilometara od Čačka, i na oko 40 kilometara od “Vajata”, na padinama planina Bukovik i Vujan, nalazi se banja Gornja Trepča.
Zahvaljujući povoljnoj subplaninskoj klimi, sa malim kolebanjima godišnje temperature i nadmorskoj visini od 460 metara čine je i vazdušnom banjom, a zahvaljujući hemijskom sastavu vode preporučuje se za lečenje četiri grupe oboljenja: reumatska, neurološka, oboljenja gastrointestinalnog trakta i perifernih krvnih sudova. Terapija se obavlja pod nadzorom medicinskog osoblja lekara i fizioterapeuta. Voda se koristi u vidu kupki u bazenu, u vidu podvodnih masaža i za piće.

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
GORNJI MILANOVAC

Gornji Milanovac se nalazi u centralnom delu Srbije, u Moravičkom okrugu i zahvata prostor između planina Rudnik na severu i Vujan na jugu. Nalazi se tik uz Ibarsku magistralu, a od “Vajata” je udaljen 45 kilometara.
Prema popisu iz 2002. grad ima 23. 982 stanovnika.
Gornji Milanovac je relativno mlado naselje. Osnovao ga je knez Aleksandar Karađorđević, 1853. godine.
Šest godina grad se zvao Despotovica (ime reke koja protiče kroz gradić), da bi mu knez Miloš Obrenović po povratku na presto, 1859. godine, promenio ime u spomen na brata Milana koji je, oko …

Planine, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
JELICA

Planina Jelica predstavlja prirodnu granicu između Dragačeva i čačanske kotline, udaljena je od “Vajata” 20 kilometara.
Pruža se u pravcu severozapad – jugoistok u dužini od 30 kilometara. Najviši vrh je Crna stena (929 m).
Na Jelici se nalazi spomen-česma “Rusovača” (na Karauli), koju je podigao 1927. godine kralj Aleksandar I Karađorđević.
Ova česma je poznata i kao mesto na kome putnici namernici prave predah od dugog putovanja.
Čuvena je i po krivudavom putu (pa se vozačima preporučuje oprez), ali i prelepom pejzažu šuma, pašnjaka, voćnjaka i lovišta…
Na planini Jelici, u selu Grab, nalazi …

Planine, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
GOLIJA

Golija je jedna od najlepših planina u Srbiji, a nalazi se 60 kilometara od “Vajata” i uzdiže se iznad gradića Ivanjice.
Za razliku od naših drugih planina, lepota Golije je i u tome što na njenim livadama, koje su stolećima košene, nema ni kamička, tako da je puna prirodnih staza za skijanje kojima nedostaju samo dobri ski-liftovi i utaban sneg. Postoji jedan ski-lift dug 600 metara, bez pratećih objekata koji prate zimske sportove.
Planinu u rano proleće opsedaju skupljači lekovitog bilja koga u Goliji ima više od 100 vrsta.
Lov i ribolov u …