Početna strana » arhiva

Tekstovi u kategoriji: Gradovi i varošice

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
ČAČAK

Čačak jedan od najvećih i najznačajnijih ekonomskih, obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i sportskih centara Srbije.
Grad je smešten na obali Zapadne Morave, a od “Vajata” je udaljen oko 30 kilometara.
U vreme poslednjeg zvaničnog popisa Čačak je postao četvrti grad po veličini u središnjem delu Srbije sa 117. 072 stanovnika. Ispred njega su jedino Beograd, Niš i Kragujevac.
To je grad koji je poznat ne samo po kulturno-istorijskim spomenicima, muzejima, izložbama, velelepnoj prirodi u okruženju, već i po sjajnoj atmosferi i uzbudljivom noćnom provodu…
Burna istorija grada Čačka i okoline ostavila je za sobom brojne …

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
BEOGRAD

Domaćini “Vajata” su u svoju ponudu uvrstili i posetu Beogradu, kako bi se gosti koji to žele upoznali sa lepotama srpske prestonice.
Beograd se nalazi na raskrsnici puteva Istočne i Zapadne Evrope, na Balkanskom poluostrvu. Prema podacima iz 2005. godine, na široj teritoriji Beograda živi 1.732.400 stanovnika.
Uže područje Beograda, urbani deo, obuhvata površinu od 36 km2, a ukupna teritorija grada iznosi oko 322 km2.
Kao rezultat burne istorije, u Beogradu vekovima žive mnoge nacije, a većinsko stanovništvo su Srbi pravoslavne vere (90 odsto).
Ono što krasi ovaj grad jesu brojni kulturno-istorijski spomenici, muzeji, …

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
GORNJI MILANOVAC

Gornji Milanovac se nalazi u centralnom delu Srbije, u Moravičkom okrugu i zahvata prostor između planina Rudnik na severu i Vujan na jugu. Nalazi se tik uz Ibarsku magistralu, a od “Vajata” je udaljen 45 kilometara.
Prema popisu iz 2002. grad ima 23. 982 stanovnika.
Gornji Milanovac je relativno mlado naselje. Osnovao ga je knez Aleksandar Karađorđević, 1853. godine.
Šest godina grad se zvao Despotovica (ime reke koja protiče kroz gradić), da bi mu knez Miloš Obrenović po povratku na presto, 1859. godine, promenio ime u spomen na brata Milana koji je, oko …

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
VALJEVO

Valjevo – grad na obali Kolubare jedan je od značajnih i lepših srpskih gradova. Od “Vajata” je udaljen 100 kilometara.
Predstavlja privredni, administrativni i kulturni centar Srbije, a danas broji 60.000 stanovnika.
Grad star više od šest vekova unedrio je u sebi i muzeje, konake, moderne galerije i brojne kulturno-istorijske spomenike.
Hram pokrova Presvete Bogorodice izgrađen je 1838. godine, po nalogu kneza Miloša Obrenovića.
Hram Hristovog Vaskrsenja – od 1992. godine Valjevci grade svoj novi hram na ušću Gradca u Kolubaru, i po svojoj veličini je drugi u Srbiji. Njegov temelj osvetštao je patrijarh …

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
UŽICE

Užice se nalazi na 50 kilometara od “Vajata”. Ovaj grad je privredni, administrativni, zdravstveni, kulturni i sportski centar jugozapadnog dela Srbije i Zlatiborskog okruga.
Ima 55.000 stanovnika.
Grad je smešten u dugačkoj uzanoj kotlini, u dolini reke Đetinje. Plaža na Đetinji ispod Starog grada je prostor jedinstvene lepote. Ovo mesto je oaza radosti i uživanja usred grada. Od 1993. svake godine se početkom avgusta na starom železničkom mostu iznad plaže, organizuje takmičenje u skokovima u vodu.
Užice sa okolinom obiluje kulturno-istorijskim spomenicima iz različitih vremenskih perioda.
Pored očuvanog nasleđa iz perioda ranog srednjeg veka …

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
ARILJE

Arilje je veoma lepa varošica sa oko 7.000 stanovnika. Od “Vajata” je udaljena svega 14 kilometara.
Nalazi se u prelepoj, plodnoj, zelenoj dolini, pored slivova nepredvidljive Moravice i kristalnog Rzava. Gradić je sa svih strana opasan planinama i brdima što mu daje poseban šarm. Ulice su čiste, prostrane, a u večernjim satima su isključivo u funkciji korzoa gde se okupljaju mladi iz varoši i okoline. Dvorišta su uređena, okupana u zelenilu i cveću. Ariljci, naklonjeni modernom i savremenom načinu življenja, ipak uspevaju da u samoj varoši zadrže izvorni duh Srbije.
Ono čime …

Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
POŽEGA

Požega je smeštena u pitomoj kotlini između tri reke: Skrapeža, Đetinje i Moravice, a okružuju je planinski venci Ovčara, Kablara i Maljena. Od “Vajata” je udaljena 20 kilometara. Domaćini su planirali da vas povedu u panoramsko razgledanje ovog mesta.
Grad je raskrsnica drumskog i železničkog saobraćaja, kroz koju prolazi magistralni put koji povezuje Beograd sa Crnogorskim primorjem, kao i železnička pruga Beograd – Bar.
Grad ima olimpijski bazen, više sportskih terena i niz drugih pogodnosti. Požega je stvorila izvanredne uslove za razvoj sportskog, lovnog i ribolovnog turizma.
U opštini Požega postoji i veći …