Početna strana » arhiva

Tekstovi u kategoriji: Etno sela

Etno sela, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MEĆAVNIK-DRVENGRAD

Drvengrad je filmsko etno selo na Mokroj Gori, od “Vajata” udaljeno oko 100 kilometara. Nalazi se između planina Zlatibora i Tare, a izgradio ga je slavni reditelj Emir Kusturica na brdu Mećavnik.
Drvengrad je etno selo u gradskom stilu. Na jednom kraju ima ulaznu kapiju, a na drugom malu drvenu crkvu. Crkva je građena po ugledu na ruske crkve i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima, i opkoljen je brvnarama. Brvnare su autentične, i prenete iz tog kraja Srbije i …

Etno sela, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
SIROGOJNO

Sirogojno je selo udaljeno oko 10 kilometara od Zlatibora, a od “Vajata” 80. U njemu se nalazi čuveni Muzej “Staro selo”.
Na pet hektara napravljeno je etno selo sa autentičnim sadržajima iz života u 19. veku življa zlatiborsko-dinarskog kraja, koje je proglašeno kulturnim spomenikom Srbije.
Etno selo Sirogojno je jedinstven muzej pod otvorenim nebom koji prezentuje tradicionalno materijalno i duhovno nasleđe srpskog sela.
Zgrade su autentične i nameštene kao u staro doba. Oko pedesetak orginalnih zlatiborskih brvnara, sa preko dve hiljade eksponata.
Muzej je otvoren je svakog dana i kroz njega prođe preko 100.000 …