Početna strana » arhiva

Tekstovi u kategoriji: Manastiri i crkve

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
CRKVA SVETOG ĐORĐA

U kripti hrama na Oplencu sahranjeni su brojni članovi dinastije Karađorđević. Osim velikog Vožda, tu su i tela dva kralja, dva kneza, princeze i prinčevi, a sama unutrašnjost Crkve svetog Đorđa zadivljuje i stručnjake i laike. Po mnogima, reć je o jednom od najlepših hrišćanskih zdanja.
U Mauzoleju na Oplencu dominiraju mozaici, pokrivajući površinu od 3.500 metara na kojima se nalazi se čak 725 slikanih kompozicija sa 1500 figura.
Arhitektonska vrednost Oplenca je u monumentalnom srpsko-vizantijskom stilu gradnje.

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MANASTIR ŽIČA

Manastir Žiča nalazi se u selu Kruševici, 4 kilometra od Kraljeva. Zadužbina je kralja Stefana Prvovenčanog iz početka 13. veka.
Posle sticanja crkvene autonomije, Žiča je bila sedište prvog srpskog arhiepiskopa Save Nemanjića. U njoj je krunisan kralj Stefan Prvovenčani, kao prvi kralj iz dinastije Nemanjića, kao i kasniji vladari slavne dinastije.
Građevina pripada Raškom arhitektonskom stilu i pod značajnim uticajem građenja manastira na Svetoj Gori Atoskoj, koji je primenio Sveti Sava, dodajući joj visok zvonik.
Freske potiču iz 13. i 14. veka i dosta su ostećene tokom vremena brojnim razaranjima, iako i …

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MANASTIR STUDENICA

Manastir Studenica nalazi se na 75 kilometara od Vrnjačke Banje u dolini reke Studenice.
Bogorodičnu crkvu sagradio je veliki župan Stefan Nemanja krajem 12. veka i namenio je sebi za grobnicu. Nakon smrti velikog župana 1199. godine, ubrzo je proglašen svecem i nazvan Simeon Mirotočivi, zbog čudotvornih miomirisa koji su potekli iz groba, što je smatrano najvećom milosti. Njegov najmlađi sin Sava, koji je svojom svetovnošću uspostavio autokefalnost Srpske pravoslavne crkve i postao njen prvi poglavar je u Studenici napisao “studenički tipih” sa pravoslavnim duhovnim kanonima primenjivim i danas, što je …

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MANASTIR LJUBOSTINJA

Nalazi se u dolini Ljubostinjske reke, 17 kilometara južno od Vrnjačke Banje, posvećen je Uspenju Bogorodice. Manastir je između 1388. i 1405. godine podigla kneginja Milica.
“Ljubovstinja”, što na staroslovenskom znači “mesto ljubavi”, dobila je ime jer su se na tom mestu, na tadašnjem vašaru, prvi put sreli i upoznali budući supružnici.
Kneginja Milica se po podizanju manastira, a nakon pogibije supruga – kneza Lazara, ovde zamonašila i osnovala veliku žensku monašku zajednicu udovica kosovskih junaka.
U crkvi su grobovi kneginje Milice, i prve srpske pesnikinje monahinje Jefimije i njenog sina Uglješe.

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MANASTIR PUSTINJA

Manastir Pustinja nalazi se u ataru sela Poćuta, koje je nekih 19 kilometara udaljeno od Valjeva.
Po predanju osnovan je u 13. veku u vreme srpskog kralja Dragutina. Nezavisno od legende današnji hram leži na temeljima još starijeg iz 11.veka. Najstariji pomen manastira potiče iz 1572.godine. U okolnim skrovitim pećinama živeli su monasi pustinjaci pa najverovatnije odatle potiče naziv manastira.
Odlikuje ga veoma lep zidani ikonostas sa ikonama koji je  karakterističan za veoma stare hramove. Način gradnje upućuje na pravoslavne jermene što takođe govori o starosti ovog manastira. Freske potiču iz 1622. …

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MANASTIR ĆELIJE

Manastir Ćelije nalazi se 6 kilometara jugozapadno od Valjeva, na proplanku iznad reke Gradac.
Sagrađen je u 13. veku, a obnovljen u 18. veku. Manastirska crkva posvećena je Svetim Arhangelima Mihajlu i Gavrilu.
U manastirskoj porti sahranjen je veliki pravoslavni mislilac Ava Justin Popović.
Njegova izgradnja vezuje se za kralja Dragutina iz dinastije Nemanjića. U prvim pisanim istorijskim izvorima pominje se 1560. godine. Nekoliko puta je spaljivan, a potom obnavljan.

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MANASTIR LELIĆ

U centru Lelića, sela nadomak Valjeva, crkva je sagrađena 1929. godine, a proglašena za manastir 1997. U njemu se nalaze mošti svetog vladike Nikolaja Velimirovića.
Nikolaj Velimirović (5. januar 1880 – 18. mart 1956) je bio istaknuti teolog i episkop Srpske pravoslavne crkve.
Rođen je u Leliću u zemljoradničkoj, i pobožnoj porodici. Svoje obrazovanje otpočeo je u manastiru Ćelijama, a doktorirao je u 28. godini života, u Bernu.
Dosta vremena je proveo u Americi, Engleskoj i ostalim evropskim gradovima, ali je veliku ljubav gajio prema Rusiji, gde je boravio duže vreme, putujući i …

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MANASTIR VUJAN

Manastir Vujan se nalazi na putu Čačak – Gornji Milanovac, nedaleko od sela Prislonica, na padinama planine Vujan.
Pretpostavlja se da je stari manastir Obrovin nastao u doba Nemanjića. Sadašnji hram je obnovljen 1805. godine, zaslugom vojvode Nikole Milićevića Lunjevice na Svetom grobu nepoznatog monaha.
U hramu su posmrtni ostaci vojvoda iz srpskih ustanaka, Lazara Mutapa i Nikole Milićevića Lunjevice. Lunjevici je spomenik podigla njegova unuka-kraljica Srbije Draga Mašin.

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MANASTIR KLISURA

Nalazi se na vrhu brežuljka iznad ušća Rzava u Moravicu, na samo 10 kilometara od Ivanjice na putu za Arilje. Prema predanju još Sveti Sava u 13. veku blagoslovio je ovaj manastir.
U turskim popisima pominje se 1560. i 1572. godine kao manastir Sveti Arhanđeli. Turci su ga spalili 1688, a kaluđeri su Seobom pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem 1960. godine prešli u Vojvodinu.
Danas manastir ima tri crkve. Pored novog, tu je i stari konak.
U manastiru se nalaze skoro sve bogoslužbene knjige uglavnom ruskih izdanja, iz prošlog i sa početka ovog veka.

Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
CRKVA LAZARICA

Crkva Lazarica nalazi se na brdu iznad Ivanjice na 780 metara nadmorske visine, četiri kilometra od grada. Prema predanju na ovom mestu je sahranjen Boško Jugović.
Pre 40, 50 godina kažu da je došao od nekuda u Stari Vlah jedan čovek koji je našao jedan grobni kamen i razvaline od crkve u planini više Ivanjice i kazao ljudima: “Ovo je grob Boška Jugovića. Ranjen je na Kosovu, došao je ovde i tu umro, pa mu je ova crkva bila podignuta za dušu”.
Na tom mestu je 1911. godine Blagoje Luković, građevinar iz …