Početna strana » arhiva

Tekstovi u kategoriji: Banje

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
OVČAR BANJA

Ovčar Banja smeštena je na samo 35 kilometara od “Vajata”, u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, u veoma živopisnom predelu. Pod zaštitom je države Srbije i spada u I kategoriju zaštićenih prirodnih dobara.
Nadmorska visina banje je 278 metara. Temperatura vode termalnih izvora banje 37,5° C i koristi se u terapijske svrhe. Lekovitost vode i njen značaj bili su poznati još u 15. veku. Indikacije za lečenje su: reumatizam, sportske povrede, degenerativne promene (spondiloza i artritis).
U ovu banju gosti dolaze ne samo zbog lečenja već i rekreativno. U tu svrhu se koriste bazen i …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
IVANJICA

Teritorija opštine Ivanjica nalazi se na jugozapadu Srbije, a od “Vajata” je udaljena oko 40 kilometara.
Varoš je nastala daleke 1833. godine po nalogu kneza Miloša.
Po površini je među najvećim opštinama u Srbiji od 1.090 kilometara kvadratnih, i po zadnjem popisu u njoj živi oko 36.000 stanovnika, a sam gradić ima oko 15.000 stanovnika.
Ivanjica je administrativni, kulturni i privredni centar opštine, a sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac čini Moravički okrug.
Ivanjica leži na obali reke Moravice, i nalazi se na nadmorskoj visini od 468 metara. Smeštena u ljupkoj dolini okruženoj …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
VRNJAČKA BANJA

Vrnjačka Banja je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji.
Banja se nalazi u centralnoj Srbiji, u opštini Vrnjačka Banja u Raškom okrugu, a udaljena je od “Vajata” 70 kilometara.
Smeštena je između planine Goč i reke Zapadna Morava.
Na Vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od 2 do 4. veka Rimljani su izgradili svoje lečilište i oporavilište “Aquae orcinae”.
Sadašnje ime Vrnjačka Banja je dobila po selu Vrnjci gde su mineralni izvori i pronađeni. Eksploatacija izvora je počela još 1970 godine. Raspolaže sa sedam mineralnih izvora.
Vrnjačka Banja je poznata po lečenju šećerne bolesti, …

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
SLATINSKA BANJA

Slatinska banja se nalazi u selu Slatina koje je udaljeno 17 kilometrara jugoistočno od Čačka, a 35 kilometara od “Vajata”.
Voda je izuzetno lekovita i spada u red sumporovitih voda. U terapiji se koristi za lečenje pre svega kožnih oboljenja i reumatizma.

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[15.04.09.]
GORNJA TREPČA

Na 18. kilometara od Čačka, i na oko 40 kilometara od “Vajata”, na padinama planina Bukovik i Vujan, nalazi se banja Gornja Trepča.
Zahvaljujući povoljnoj subplaninskoj klimi, sa malim kolebanjima godišnje temperature i nadmorskoj visini od 460 metara čine je i vazdušnom banjom, a zahvaljujući hemijskom sastavu vode preporučuje se za lečenje četiri grupe oboljenja: reumatska, neurološka, oboljenja gastrointestinalnog trakta i perifernih krvnih sudova. Terapija se obavlja pod nadzorom medicinskog osoblja lekara i fizioterapeuta. Voda se koristi u vidu kupki u bazenu, u vidu podvodnih masaža i za piće.

Banje, S Vajatima kroz Srbiju »

[12.04.09.]
MATARUŠKA BANJA

Mataruška Banja se nalazi u centralnom delu Srbije, na desnoj obali reke Ibar. Smeštena je u parku površine 15 hektara.
Mataruška Banja je udaljena osam kilometara od Kraljeva, a od “Vajata” 58 kilometara.
U ovoj banji se leče reumatska, anurološka i ginekološka oboljenja, kao i posttraumatska stanja i sve njihove posledice (povrede i prelomi kostiju i zglobova, hipertrofija mišića).
Planine Stolovi, Čemerno i Troglav su pogodne za šetnje, lov i planinarenje, a reka Ibar za ribolov, plivanje i veslanje.
U okolini Mataruške Banje se nalazi više značajnih kulturno-istorijskih spomenika: manastiri Žiča i Studenica, i …