Početna strana » arhiva

Tekstovi u kategoriji: Ponuda za praznike

Ponuda za praznike »

[01.04.09.]
NOVA GODINA

Uz bogatu srpsku trpezu, zvuke truba i ponoćni vatromet, domaćini će vam prirediti nesvakidašnji provod u prelepom ambijentu “Vajata”, u kojem u danima praznika, pod vedrim nebom, dominira nekoliko metara visoka i okićena jelka.
Brojni gosti iz Srbije, kao i oni koji dolaze sa različitih krajeva planete: Rusije, Nemačke, Amerike i ostalih zemalja, stalno se vraćaju u “Vajate” da ožive svoje uspomene, i najbolji su svedoci nezaboravnog novogodišnjeg veselja u našem kompleksu.

Ponuda za praznike »

[20.02.09.]
BADNJI DAN, BADNJE VEČE I BOŽIĆ

Božić, rođenje Hristovo, najradosniji hrišćanski praznik, pravoslavci obeležavaju 7. januara, a u “Vajatima” se slavi na tradicionalan način, onako kako nalažu vera i običaji.
Gosti u “Vajatima” imaće priliku da dožive autentičnu prazničnu atmosferu, odnosno da proslave Badnji dan i Božić na način kako se to u ovom kraju obeležava vekovima (sečenje badnjaka, unošenje slame, posna večera na Badnje veče, svečani ručak – lomljenje česnice na sam dan rođenja Isusa Hrista…).
Na Božić se ljudi pozdravljaju rečima: “Hristos se rodi!” i otpozdravljaju: “Vaistinu se rodi!”
Drugi dan Božića provodi se u svečanom, tihom …

Ponuda za praznike »

[19.02.09.]
SRPSKA NOVA GODINA

Srpska Nova godina obeležava se po starom julijanskom kalendaru, 13.- og dana januara.
U “Vajatima” se slavi uz bogatu nacionalnu trpezu (pršuta, kajmak, sir, proja, meso ispod sača, meso sa roštilja, salate i brojne poslastice…), ali i uz pesmu, igru, harmoniku ili trubačke orkestre.
Lumpuje se sve do zore.

Ponuda za praznike »

[13.02.09.]
USKRS

U “Vajatima” se na tradicionalan način obeležava i hrišćanski praznik nad praznicima – Vaskrs.
Po starom srpskom običaju, na Veliki četvrtak domaćice u “Vajatima” boje jaja, mese kolače i obavljaju sve veće poslove, tako da na Veliki petak niko u kući ne radi ništa od grubih poslova. Na Veliki petak svi su na postu. Na trpezi su čorba od paradajza, prebranac pasulj, rezanci sa orasima…
Na Uskrs, koji se uvek slavi nedeljom, domaćice u “Vajatima” iznose bogato posluženje: jagnjeću čorba, sarmicu od zelja, jagnjeće ili praseće pečenje, salate i kolače. Tokom Uskrsa …

Ponuda za praznike »

[10.02.09.]
PRVI MAJ

Prvomajski uranak i paljenje logorskih vatri na brdskim proplancima u većem delu Srbije otišlo je u istoriju, ali ga poneki Dragačevci još slave…
Za one koji žele da se prisete prošlih vremena, i da obeleže ovaj praznik domaćini “Vajata” će rado za vas organizovati prvomajski uranak uz roštilj u prirodi, piće, pesmu, igru i zabavu.

Ponuda za praznike »

[16.01.09.]
ĐURĐEVDANSKI URANCI

Đurđevdanski uranci se oduvek obeležavaju u selu Gornja Kravarica.
Za Đurđevđan, kao prvi prolećni praznik, vezani su neobični i lepi običaji.
Uoči praznika, domaćice “Vajata” spuštaju u lonac razne prolećne travke. Svaka travka, prema verovanju i svom imenu, predstavlja neko znamenje. Dren: da deca budu zdrava kao dren; zdravac: da je puno zdravlja u kući; grabež: da se momci grabe za devojke…
Takođe, pletu se venčići od “đurđevskog cveća”: đurđevka, mlečike i drugog i njime se okite ulazna vrata na dvorištu i kući. Ti venci stoje iznad vrata čitavu godinu, do sledećeg Đurđevdana.