Početna strana » arhiva

Tekstovi u kategoriji: Geografske informacije

Geografske informacije »

[16.04.09.]
DRAGAČEVO

U samom srcu Zapadne Srbije, ugnjezdilo se lomno Dragačevo. Po mnogima to je najživopisniji kraj Srbije, odavno poznat kao “mala Švajcarska”. Smešteno u njedrima veličanstvenih čuvara-planina: Ovčara, Jelice, Troglava i Golupca, između kojih se provlači, u gornjem toku brza, a u donjem tiha – reka Bjelica.
Oblast Dragačeva prostire se između Čačka, Kraljeva, Ivanjice, Arilja i Požege na površini od 661 km2, i obuhvata 49 naselja, od kojih je 47 seoskih i dva gradska (varošice Lučani i Guču).
U ovaj kraj se može doći iz četiri pravca:
- preko Čačka i planine Jelice;
- …

Geografske informacije »

[16.04.09.]
SELO GORNJA KRAVARICA

Selo Gornja Kravarica nalazi se u opštini Lučani, u Dragačevu, na sedam kilometara od varošice Guče, a 160 kilometara od prestonice Srbije – Beograda.
Smešteno je u izvorišnom toku istoimene rečice, između Golupca, Drače i Krstaca, graniči se sa selima: Rti, Donja Kravarica i Mirosaljci.
Za nastanak imena Kravarica vezana je priča da su u današnjem selu Gornji Rti oko izvora jedne reke, goveda nalazila najbolju travu. Taj izvor na kome su se posle paše krave napajale, dobi ime Kravarica.
Pored reke koja ističe iz izvora, osnovano je selo koje se vremenom podelilo …

Geografske informacije »

[15.04.09.]
GUČA

Guča – svetska prestonica trube, nalazi se u srcu Dragačeva, na levoj obali reke Bjelice, na raskrsnici puteva od Čačka preko planine Jelice i Kraljeva preko sela Kaone.
Ova varošica, koja broji svega oko 3.000 stanovnika, opasana je sa svih strana brdima i šumama pa je prava oaza za one koji žele da pronađu mir.
Guča je postala nadaleko čuvena u svetu zahvaljući Saboru trubača koji se svake godine održava početkom avgusta. Zato nije ni čudno što će vas na ulasku u ovu varošicu (iz pravca Čačka) dočekati velika limena truba, kao …

Geografske informacije »

[15.04.09.]
LUČANI

Lučani se prvi put pominju 1476. godine. Izgradnjom Hemijske industrije “Milan Blagojević” Lučani (od 1948. do 1952. godine) počinje industrijalizacija u Dragačevu i formiranje varošice.
Popis iz 2002. godine beleži 4.309 stanovnika i 1.493 domaćinstava.
Od 1. januara 1963. godine Lučani su sedište opštine, a pre toga bilo je u Guči.
Uprkos brojnim kafićima raspoređenim u glavnoj ulici, ova varošica je tiho i mirno mesto.
Čist vazduh, gradski bazen, sportski tereni i fudbalski stadion “Mladosti” oduvek su privlačili sportiste i rekreativce.
CRKVA u Lučanima – izgradnja je započela početkom osamdesetih godina prošlog veka, a posvećena …