Home » Geografske informacije

SELO GORNJA KRAVARICA

16.04.09.

gornja-kravaricaSelo Gornja Kravarica nalazi se u opštini Lučani, u Dragačevu, na sedam kilometara od varošice Guče, a 160 kilometara od prestonice Srbije – Beograda.

Smešteno je u izvorišnom toku istoimene rečice, između Golupca, Drače i Krstaca, graniči se sa selima: Rti, Donja Kravarica i Mirosaljci.

Za nastanak imena Kravarica vezana je priča da su u današnjem selu Gornji Rti oko izvora jedne reke, goveda nalazila najbolju travu. Taj izvor na kome su se posle paše krave napajale, dobi ime Kravarica.

Pored reke koja ističe iz izvora, osnovano je selo koje se vremenom podelilo na dva (Gornja i Donja Kravarica).

Pisani dokumenti iz 1525. godine, koji se odnose na nahiju Užice, prvi put pominju ovo selo pod današnjim imenom sa domova 19, dok se u defteru iz 1476. godine pominje kao selo Kravarić.

Godine 1895. u ovom selu, koje je bilo i sedište opštine (za dva sela Gornju Kravaricu i Rti) živelo je 720 stanovnika. U studiji o Dragačevu iz 1902. godine piše da su u Gornjoj Kravarici najstarije porodice vrlo davnašnjeg, nepoznatog porekla. To su: Stanojevići, Tomaševići, Jelići, Joksimovići, Boškovići, Danilovići, Bogićevići, Baralići, Mijailovići, Danilovići, Trifunovići, Rosići, Kovačevići, Perovići, Petrovići i Radičevići.

Selo je 1931. godine brojalo 1.515 stanovnika. U potpunosti je naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

Danas selo Gornja Kravarica ima oko 150 domaćinstava, a prema popisu iz 2002. – 419 stanovnika.

Gornja Kravarica je svakako mesto koje pruža predah od urbanog života uz svež vazduh, miris sena, cveća…

Netaknuta priroda, voćnjaci i vinogradi, šume i livade, izvori i rečice, puteljci i proplanci su ambijent koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. To je sigurna oaza mira, spokoja i tišine. Predeo je podjednako privlačan u sva četiri godišnja doba.

Šetnje stazama planine Golubac, biciklističke ture do Rimskog bunara i ostalih skrivenih kutaka Dragačeva, sakupljanje lekovitog bilja i šumskih plodova, sankanje i skijanje, lov i ribolov – samo je deo uspomena koje možete poneti iz ovog sela. A, nadasve pamtićete ga po dobrim domaćinima, koji svakog turistu dočekuju kao prijatelja i rođaka, sa bogatom trpezom zdrave i prirodne hrane.

U Gornjoj Kravarici nalaze se svega dve prodavnice, četvorogodišnja osnovna škola i seoska Zadruga, a na samo petnaestak minuta hoda, uzdižu se velelepni “Vajati”, bajkolika oaza za odmor i uživanje.

Jedan komentar »

  • branko said:

    Danas sam bio sa moim prijateljom BUDISOM na VAJATIMA kod srpskog domacina i jos se jednom potvrdi da niko nema sto srbin imade ,, posle rukovanja seli smo u jedan ogroman cador koi sluzi kao restoran sa rashladnom tehnikom ali otvorenog tipa . Narode moj svaki detalj tu ocarava i izaziva uzdah ako hoce covek da se odmori to je tu ako hoce sa prijateljima da sklopi posao to je tu i samo TU male su moje reci hvale samo mi je ostalo da pozdravim domacina i zahvalim se na lepoj domacoj rakici BRANKO JEREMIC STUPCEVICI