Home » Geografske informacije

GUČA

15.04.09.

guca-centarGuča – svetska prestonica trube, nalazi se u srcu Dragačeva, na levoj obali reke Bjelice, na raskrsnici puteva od Čačka preko planine Jelice i Kraljeva preko sela Kaone.

Ova varošica, koja broji svega oko 3.000 stanovnika, opasana je sa svih strana brdima i šumama pa je prava oaza za one koji žele da pronađu mir.

Guča je postala nadaleko čuvena u svetu zahvaljući Saboru trubača koji se svake godine održava početkom avgusta. Zato nije ni čudno što će vas na ulasku u ovu varošicu (iz pravca Čačka) dočekati velika limena truba, kao simbol ove čaršije.

Guča se prvi put, u istorijskim izvorima pojavljuje 1476. godine. Proces nastajanja gučke čaršije započeo je 1831. godine izgradnjom crkve. Guča je postala varošica 1892. godine, a status “vazdušne banje” dobila je 1930. godine.

Postoje dve legende kako je Guča dobila ime: jedna po ptici gugutki i druga, što se narod sklanjajući se pred najezdom Turaka, gučio i prikrivao.

U Guči se nalaze brojni kafići i restorani koji su stecište mlađih i starijih varošana.

U blizini centra, i spomenika Trubaču nalazi se i hotel “Zlatna truba”, Dom kulture, pošta, banke, menjačnice, SUP…

U varošici se još nalaze Osnovna i Srednja škola, Dom zdravlja, bolnica, pijaca, benzinske pumpe, prodavnice, butici…

Prošle godine je pored stadiona fudbalskog kluba “Dragačevo” otvoren i gradski bazen sa propratnim sportsko-rekreativnim kompleksom na otvorenom: igralištima za košarku, mali fudbal, rukomet, odbojku…

Uskoro će u ovoj varošici niknuti još jedan velelepan hotel, koji gradi porodica Radičević u gotovo samom centru varošice, nedaleko od spomenika Trubaču.

U dvorištu budućeg hotela, domaćini “Vajata” u dane Sabora trubača razapinju šator gde dočekuju brojne goste. To mesto je već nekoliko godina unazad među saborašima poznato kao kultno zahvaljujući dobrom provodu i bogatoj trpezi.

U Guči još možete videti i
- crkvu posvećenu svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu;
- čuveni spomenik Trubaču (nalazi se u samom centru Guče);
- velelepnu botaničku baštu (park Osnovne škole);
- Muzej nadgrobnih spomenika krajputaša;
- Spomenik palim borcima NOR i žrtvama fašističkog terora (ispred hotela “Zlatna truba”);
- Biste narodnih heroja;
- Dom kulture ima stalnu postavku ostvarenja članova Udruženja samoukih slikara i vajara Dragačeva