Home » Gradovi i varošice, S Vajatima kroz Srbiju

ČAČAK

15.04.09.

cacak-centarČačak jedan od najvećih i najznačajnijih ekonomskih, obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i sportskih centara Srbije.

Grad je smešten na obali Zapadne Morave, a od “Vajata” je udaljen oko 30 kilometara.

U vreme poslednjeg zvaničnog popisa Čačak je postao četvrti grad po veličini u središnjem delu Srbije sa 117. 072 stanovnika. Ispred njega su jedino Beograd, Niš i Kragujevac.

To je grad koji je poznat ne samo po kulturno-istorijskim spomenicima, muzejima, izložbama, velelepnoj prirodi u okruženju, već i po sjajnoj atmosferi i uzbudljivom noćnom provodu…

Burna istorija grada Čačka i okoline ostavila je za sobom brojne kulturno-istorijske spomenike. Veći broj ovih spomenika je pretrpeo oštećenja, razaranja i uništenja pod ratnim dejstvima u prošlosti. Ipak, sačuvan je određen broj ovih spomenika i oni predstavljaju turističku ponudu ovog grada.

- Rimske terme: potiču iz četvrtog veka kada je ovo područje bilo sastavni deo rimske provincije Dalmacije. One su najstarije materijalno svedočanstvo o istoriji grada, i nalazi se u centru.

- Konak Jovana Obrenovića: građen je u orijentalno-balkanskom stilu 1835. Tada je sedišta okruga bilo u Čačku i njime je upravljao Jovan Obrenović, brat Miloša Obrenovića. Iznad ulaza na glavnoj fasadi naslikan je grb Obrenovića (jedini sačuvan u Srbiji). Danas je u konaku stalna postavka Narodnog muzeja.

- Spomenik junacima prvog svetskog rata: podignut 1934. godine izginulim srpskim ratnicima, ali i pripadnicima protivničkih armija. Jedinstven je u celom svetu. Na jednoj njegovoj strani je pravoslavni krst, na drugoj katolički krst, na trećoj islamski polumesec, a na četvrtoj jevrejska zvezda.

- Spomenik Tanasku Rajiću: istorijski događaj koji je obeležio 19. vek u Čačku je boj na brdu Ljubiću koja je odlučujuće uticala na ishod Drugog srpskog ustanka. Spomenik je podignut u znak sećanja na čuvenog tobdžiju – Tanaska Rajića, poginulom 1815. godine.

- Spomenik Vojvodi Stepi Stepanoviću: nalazi se u centru grada, ispred pošte. Od spomenika pa sve do kuće u kojoj je živeo Stepa Stepanović postavljene su ploče sa ispisanim godinama bitki u kojima je on učestvovao.

cacak1
- Spomenik učesnicima Hadži Prodanove bune: nalazi se u porti stare crkve u Trnavi. Ima oblik razvijenog barjaka i trajno podseća na one koji su se borili pod barjakom Hadži-Prodana Gligorijevića 1814.godine.

- Umetnička galerija “Nadežda Petrović”: osnovana je 1961. godine, i jedna je od najstarijih i najznačajnijih ustanova ovog tipa u zemlji. Galerija nosi ime Nadežde Petrović (1873-1915), rođene Čačanke, najznačajnije srpske slikarke s pocetka 20. veka, koja svojim stvaralaštvom uvodi srpsku umetnost u savremene evropske umetničke tokove. Delatnost Galerije je praćenje savremene likovne produkcije kroz izlagačku delatnost, i zaštita pokretnih kulturnih dobara. Galerija poseduje 400 eksponata koji su reprezentativna dela srpske umetnosti.