Home » Etno sela, S Vajatima kroz Srbiju

MEĆAVNIK-DRVENGRAD

12.04.09.

mecavnik-1Drvengrad je filmsko etno selo na Mokroj Gori, od “Vajata” udaljeno oko 100 kilometara. Nalazi se između planina Zlatibora i Tare, a izgradio ga je slavni reditelj Emir Kusturica na brdu Mećavnik.

Drvengrad je etno selo u gradskom stilu. Na jednom kraju ima ulaznu kapiju, a na drugom malu drvenu crkvu. Crkva je građena po ugledu na ruske crkve i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima, i opkoljen je brvnarama. Brvnare su autentične, i prenete iz tog kraja Srbije i iz Bosne.

Drvengrad ima galeriju slika, biblioteku, bioskop “Andergraund”, poslastičarnicu sa domaćim kolačima, nacionalni restoran, prodavnicu narodne radinosti toga kraja… Stručni žiri briselske Fondacije za arfitekturu Filip Rotije je Drvengrad proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u protekle tri godine u Evropi.

mecavnik
U Drvengradu se održava i međunarodni “Kustendorf film festival”, čiji je osnivač Emir Kusturica. Ova manifestacija posvećena je autorskom filmu, koja okuplja istaknute svetske reditelje i studente koji tek počinju da se bave sedmom umetnošću. Zajedno sa legendarnim vozom Ćira i Šarganskom osmicom, jedno je od najatraktivnijih turističkih destinacija Srbije.

Šarganska osmica

Šarganska osmica je deo pruge uskog koloseka koja je nekad išla trasom Beograd – Višegrad – Sarajevo – Dubrovnik. Obnovljen je deo ove pruge u dužini od 12 kilometara na Mokroj gori, na planini Tara.

Doživećete vožnju kroz stenovite tesnace i visoke useke između Šargana i Mokre Gore, trasom na kojoj pruga pravi neobičnu putanju u vidu broja 8. U svetu jedinstvenom osmicom, spletom tunela i mostova, vešto je savladana visinska razlika od 300 metara od Mokre Gore do Šargana.

Ako ste rešili da se provozate Šarganskom osmicom, nemojte propustiti da posetite i Drvengrad, etno selo Emira Kusturice, selo Kremnu, poznato po srpskim prorocima Tarabićima i druge atrakcije na planini Tari.