Home » Manastiri i crkve, S Vajatima kroz Srbiju

MANASTIR LELIĆ

12.04.09.

lelicU centru Lelića, sela nadomak Valjeva, crkva je sagrađena 1929. godine, a proglašena za manastir 1997. U njemu se nalaze mošti svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Nikolaj Velimirović (5. januar 1880 – 18. mart 1956) je bio istaknuti teolog i episkop Srpske pravoslavne crkve.

Rođen je u Leliću u zemljoradničkoj, i pobožnoj porodici. Svoje obrazovanje otpočeo je u manastiru Ćelijama, a doktorirao je u 28. godini života, u Bernu.

Dosta vremena je proveo u Americi, Engleskoj i ostalim evropskim gradovima, ali je veliku ljubav gajio prema Rusiji, gde je boravio duže vreme, putujući i upoznajući njen crkveni život, dušu ruskog čoveka i njegove svetinje.

Vladika Nikolaj upokojio se u ruskom hramu Svetog Tihona u Saut Kananu, u Americi. Iz manastira Svetog Tihona prenet je zatim u manastir Svetog Save u Libertivil i sahranjen kraj oltara crkve uz prisustvo velikog broja pravoslavnih Srba i drugih vernika širom Amerike.

Mnogo godina posle smrti njegovi posmrtni ostaci su preneti iz Libertivila u Lelić i to 12. maja 1991. godine. Sahranjen je u maloj crkvi u Leliću, koja je njegova zadužbina.

Na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2003. proglašen je za svetitelja. Svečana kanonizacija obavljena je u Hramu Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, 24. maja 2003.