Home » Banje, S Vajatima kroz Srbiju

IVANJICA

15.04.09.

ivanjicaTeritorija opštine Ivanjica nalazi se na jugozapadu Srbije, a od “Vajata” je udaljena oko 40 kilometara.

Varoš je nastala daleke 1833. godine po nalogu kneza Miloša.

Po površini je među najvećim opštinama u Srbiji od 1.090 kilometara kvadratnih, i po zadnjem popisu u njoj živi oko 36.000 stanovnika, a sam gradić ima oko 15.000 stanovnika.

Ivanjica je administrativni, kulturni i privredni centar opštine, a sa opštinama Lučani, Čačak i Gornji Milanovac čini Moravički okrug.

Ivanjica leži na obali reke Moravice, i nalazi se na nadmorskoj visini od 468 metara. Smeštena u ljupkoj dolini okruženoj veličanstvenim planinama Golijom, Javorom, Mučnjom i Čemernicom.

Zahvaljujući očuvanoj prirodi i potpuno čistoj i zdravoj sredini, Ivanjica je proglašena vazdušnom banjom.

Od kulturno-istorijskih spomenika u Ivanjici izdvajaju se

- crkva Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene, koja je podignuta 1836. godine;
- kameni most na reci Moravici sagrađen 1904. godine koji je najveći jednolučni most na Balkanu;
- električna centrala na Moravici sagrađena 1911. godine. To je bila peta hidrocentrala u Srbiji, sa prelepim vodopadom koji je vizuelni simbol Ivanjice;
- spomenik đeneralu Draži Mihailoviću koji se nalazi u centru grada;
- Spomenik Revolucije;
- nadomak grada nalazi se Palibrćki grob na kome je podignuta crkva na grobu Boška Jugovića (Kosovskog junaka) posvećena Svetom Knezu Lazaru, kao i Manastir Kovilje koji potiče iz 13. veka i udaljen je 25 km od Ivanjice;
- Hadži Prodanova pećina koja predstavlja kombinaciju važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta.

Crkva Svog Cara Konstantina i Carice Jelene

Nalazi se u centru Ivanjice. Podignuta je 1836. godine, tri godine posle formiranja varošice. Jedini je objekat iz tog doba u Ivanjici. Preživela je dva požara u kojima je izgorela čitava varoš. Živopisana je 1862. godine i živopis je u celini očuvan.

Kameni most na reci Moravici

Za posetioce Ivanjice od posebnog interesa je kameni most na Javorsko – Dragačevskom putu. Predstavlja najveći jednolučni most na Balkanu, sagrađen po principu klinova, bez vezivnog materijala.
Gradili su ga italijanski majstori 1906. godine. Koristi se za saobraćaj i prelazak pešaka. Poslednjih godina zabranjen je prolaz teretnih vozila.

Električna centrala na Moravici

Sagrađena je 1911. godine, kao peta hidrocentrala u zemlji. I dalje je u funkciji (osvetljava gradski park), ali je pretvorena u muzej. Sa svojim starim “Simensovim” mašinama, muzejske vrednosti ona danas predstavlja zanimljiv objekat koji privlači elektrostručnjake i turiste.

Betonska brana visine devet metara čini ispred hidrocentrale prelep vodopad koji je vizuelni simbol grada. Smeli kupači leti rado dolaze na branu i skaču u dubinu.

Spomenik Đeneralu Draži Mihailoviću (1893-1946)

Nalazi se u centru grada, podignut je aprila 2003. godine u znak pažnje legendarnom vođi Ravnogorskog pokreta u II svetskom ratu (đeneralu i komandantu jugoslovenske Kraljevske vojske u otadžbini) – Draži Mihailoviću.
Pored spomenika je dom (“Cicin dom”) koji prerasta u Ravnogorsku biblioteku i muzej Ravnogorskog pokreta.

Spomenik Revolucije

Lociran je u samom centru Ivanjice. Delo je poznatog likovnog stvaraoca i revolucionara Đorđa Andrejevića – Kuna.
Spomenik je u stvari mozaik veličine 5 x 2,4 m, i prikazuje ustanak, borbu i pobedu protiv nemačkog okupatora.

Hadži Prodanova pećina i crkva Svetog Arhangela Mihaila

Hadži-Prodanova pećina je dobila ime po Karađorđevom vojvodi koji je u pećinu sklanjao zbegove. Nalazi se u dolini Rašćanske reke,( pa je zbog toga zovu i “Rašćanska pećina”), udaljena sedam kilometara od Ivanjice na putu za Guču na nadmorskoj visini od oko 600 metara.

Ispitana dužina pećine je oko 400 metara i sastoji se od dva sprata. U centralnom delu dvorane nalaze se debeli stalaktiti i stalagniti, a na stranama moćni salivi kao okamenjeni vodopadi.

U Hadži-Prodanovoj pećini pronađeno je 25 novih vrsta pećinskih životinja (insekata), koje u svetu, ili nisu poznate ili su retke.

Iznova je sagrađena porušena crkva ispred pećine, poznatija kao “Adžijina” koja je prvi put sagrađena 1909. godine i posvećena Arhangelu Mihailu.