Home » Planine, S Vajatima kroz Srbiju

GOLIJA

15.04.09.

ticar-jezero-dajiciGolija je jedna od najlepših planina u Srbiji, a nalazi se 60 kilometara od “Vajata” i uzdiže se iznad gradića Ivanjice.

Za razliku od naših drugih planina, lepota Golije je i u tome što na njenim livadama, koje su stolećima košene, nema ni kamička, tako da je puna prirodnih staza za skijanje kojima nedostaju samo dobri ski-liftovi i utaban sneg. Postoji jedan ski-lift dug 600 metara, bez pratećih objekata koji prate zimske sportove.

Planinu u rano proleće opsedaju skupljači lekovitog bilja koga u Goliji ima više od 100 vrsta.

Lov i ribolov u okviru lovno-ribolovnog turizma u ovoj opštini zauzimaju značajno mesto. Na Goliji se svake godine održava tradicionalna “Hajka na vuka”, najveća manifestacija tog tipa po broju učesnika u zemlji.

Golija je 2001. godine proglašena Parkom prirode i pod zaštitom je UNESCO-a kao specijalan rezervat biosfere.

Na Goliji se mogu videti razni spomenici i manastiri koji potiču još sa kraja 12. i početka 13. veka:

- “Gradački krst” nalazi se u selu Gradac neuobičajeno velikih dimenzija na kome su ranohrišćanski simboli i slova ispisana 1662. godine;

- “Rimski most”, jedan od znamenitih spomenika kulture koji se može posetiti na podnožju planine Golije, a udaljen je od Ivanjice 17 kilometara. Veruje se da je iz doba Nemanjića. Jednolučni je most dužine 14 metara i širine 2,40 metara.