Home » Običaji u Srbiji

Običaji u Srbiji

obicaji-u-srbijiUkoliko ste stranac u Srbiji, neće vam biti potrebno mnogo vremena da se uverite u ljubaznost, otvorenost i toplinu njenih žitelja.

Možete se obratiti bilo kom prolazniku, za bilo koju vrstu pomoći.

Pri predstavljanju i upoznavanju rukovanje u Srbiji je neizbežno, bez obzira na pol.

Poljupci nisu obavezni pri prvom susretu, ali već svaki sledeći nalaže ljubljenje u obraz, i to (karakteristično srpski) tri puta – zbog tradicionalne srpske izreke “tri puta Bog pomaže” i opštepoznate simbolike broja tri – Svetog trojstva.

Naravno, niko vam ne bi zamerio kada biste broj poljubaca sveli na dva, ili na jedan, uz dugi srdačni zagrljaj.

Za trpezom, Srbi su pravi hedonisti. Uživaju u hrani. S obzirom na to da se Srbija nalazi na raskrsnici puteva, i da je oduvek bila “sladak zalogaj” brojnim osvajačima, nije ni čudo što je njen gastronomski kotao i te kako raznovrstan.

Uticaji na srpsku kuhinju su zaista bili različiti i bogati – nastala je pod uticajem Mediterana, kao mešavina njegovih mirisa i ukusa, najviše grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje.

U Srbiji je običaj da se imaju tri obroka dnevno, a ručak je gotovo uvek najobimniji.

Na trpezu se, po pravilu, posebno pred gosta iznose najrazličitije đakonije, ali za razliku od mnogih evropskih zemalja svaki Srbin će salatu poslužiti uz glavno jelo, a kao predjelo na trpezi će se naći kajmak, sir, pršuta, proja, a zatim supa ili čorba, glavno jelo i desert

Kao aperitiv najčešće se služi domaća rakija, koja se lagano ispija, a s kojom se može i nazdraviti, uz obavezno kucanje, gledanje u oči i glasno uzvikivanje reči “Živeli!”.

Zdravice se uglavnom drže samo u svečanim prilikama. Najčešće ih govori domaćin, ali može to učiniti i gost. Za razliku od prošlih vremena, one su danas uglavnom kratke.

U svakoj kući domaćica će vas ponuditi kafom. Navika ispijanja čaja među Srbima je retka, i to uglavnom čine samo kad su bolesni.

Ne sme vas iznenaditi ni ako se neko ponudi da vam plati piće, ručak ili nešto drugo, i pritom insistira na tome – to je samo još jedan način da se iskaže dobrodošlica. Mada, i Srbi međusobno vole da se čašćavaju. Deljenje računa po principu “svako plaća svoje” u Srbiji je još relativno nov pojam.